Az összeomlás okai.

Ne várjon 'puha leszállást'

Egész tavaly, még akkor is, amikor az infláció a szemünk láttára kezdett emelkedni, a hatóságok tagadták, hogy a dolgok olyan rosszak lennének, mint amilyennek látszottak. Az infláció átmeneti - mondták. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke csak 2022 májusában ismerte el végül, hogy a puha landolás végrehajtása kívül eshet a Federal Reserve hatáskörén.

Powell meghatározása a 'puha leszállásról' 2% -os infláció volt, erős munkaerőpiaccal. Nyilvánvaló, hogy már jócskán túl vagyunk ezen a ponton. Az alábbi ábra, az Amerikai Inflációs Kalkulátortól, szemléltető jellegű.

Az amerikai infláció jelenleg 8,3%, de egyes piacokon kétszámjegyű. A használtautó-eladások például 22,7%-os inflációs rátát mutattak az elmúlt 12 hónapban. Globálisan az élelmiszerárak 29,8%-kal emelkedtek 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között.

2022. május 31-én Janet Yellen pénzügyminiszter végül is elismerte, hogy tévedett, amikor 2021-ben azt mondta, hogy az infláció 'kis kockázat' lesz, amely 'kezelhető' és 'nem probléma'. A CNN műsorvezetőjének, Wolf Blitzernek adott interjújában Yellen azt állította:

'Voltak váratlan és nagy sokkok a gazdaságban, amelyek növelték az energia- és élelmiszerárakat, valamint a gazdaságunkat súlyosan érintő ellátási szűk keresztmetszeteket, amelyeket akkoriban nem értettem teljesen.'

Hogy a pénzügyminiszter hogyan lehet ennyire tudatlan a költségvetési realitásokról, azt nehéz felfogni. De nem ő az egyetlen, aki megpróbálja pénzügyi helyzetünket a 'nem várt' eseményekkel magyarázni. A Világgazdasági Fórum davosi találkozójának résztvevői az inflációért a vállalati kapzsiságot okolják, ami csak azt bizonyítja, hogy nem alkalmasak arra, hogy bármit is kezeljenek, nem is beszélve a globális gazdaságról. Ahogy Rand Paul kentuckyi szenátor megjegyezte:

'Ha harmadikos osztályba járnál, akkor adnék neked egy sikertelen osztályzatot, ha azt mondanád, hogy az inflációt a kapzsiság okozta. Ez a leghülyébb magyarázat, a legvalószínűtlenebb, minden tény híján, amit valaki fel tudna hozni.

Az inflációt a pénzkínálat növekedése okozza... A Federal Reserve kinyomtatja, hogy kölcsönvegye; elárasztja a gazdaságot és felhajtja az árakat. Ha ezt nem érted, soha nem lesz jobb.'

Ismét emlékezzünk arra, hogy Soros 2011-ben kijelentette, hogy a gazdasági összeomlás 'előre látható', és hogy a hatóságok egyszerűen csak időt vásárolnak az elkerülhetetlen összeomlás előtt. Most, hogy a gazdaság végső haláltusájában vagyunk, azok, akik már több mint egy évtizede tisztában vannak a helyzettel, nem tudják beismerni, mert akkor meg kellene magyarázniuk, hogy miért nem cselekedtek, hogy megállítsák.

Egy ilyen beismerés a központi banki rendszert is csalásnak minősítené. Tehát most bármit hibáztathatnak, amire gondolnak, még akkor is, ha ennek nincs racionális értelme.

Nagy kép áttekintése

Egy 2022. június 5-i Twitter-bejegyzésben Kim Dotcom a következő áttekintést adta a helyzetről és arról, hogyan jutottunk el idáig: „A valóság az, hogy az Egyesült Államok már egy ideje csődben van, és ami jön, az egy rémálom: tömeges szegénység és új ellenőrzési rendszer… Az Egyesült Államok teljes adóssága 90 billió dollár. Az Egyesült Államok fedezetlen kötelezettségei 169 billió dollárt tesznek ki. Ez együttvéve 778 000 dollár amerikai állampolgáronként, vagy 2 067 000 dollár amerikai adófizetőnként. Ne feledje, az Egyesült Államok kormánya most csak úgy tud működni, ha több pénzt nyomtat. Ami azt jelenti, hogy a hiperinfláció elkerülhetetlen. Az Egyesült Államok tőzsdén jegyzett ÖSSZES vállalatának összértéke 53 billió dollár. A valós értékük ennél jóval alacsonyabb, mert az Egyesült Államok billió számra nyomta a pénzt, hogy kamatmentes kölcsönöket nyújtson a befektetési bankoknak, hogy felpörgesse a tőzsdét. Ez egy átverés. Az 53 billió dollár nagy része levegő. Az Egyesült Államok összes eszközének, minden földterületnek, ingatlannak, minden megtakarításnak, cégnek, mindennek, ami minden állampolgár, vállalkozás, entitás és az állam tulajdonában van, együttes értéke 193 billió dollárt ér, de ez a szám is tele van levegővel, akárcsak az amerikai tőzsde.

Lássuk a matematikát: az Egyesült Államok teljes adóssága 90 billió dollár; Az Egyesült Államok nem finanszírozott kötelezettségei 169 billió dollár. Összesen 259 billió dollár. Mínusz az összes amerikai eszköz, 193 billió dollár. Egyenleg, -66 billió dollár. Ez 66 billió dollár adósságot és kötelezettséget jelent, miután az Egyesült Államokban minden eszközt eladtak... Tehát még ha az Egyesült Államok minden eszközt el is tudna adni a folyó értéken, ami lehetetlen, akkor is megszakadna. Az Egyesült Államok túl van a csődön...'

Ennek az összeomlásnak a gyökere a pénznyomtatás. Ahogy a grafikonon látható, az Egyesült Államok 2001 óta deficites. Az elmúlt 50 évben az Egyesült Államoknak mindössze négy éve volt, hogy nyereséget ért el, és ez a nyereség még a jelenlegi éves hiány hathónapnyi értékét sem fedezné.

 

Mivel az adósság és a kiadások oly sokáig kicsúsztak az ellenőrzés alól, az amerikai kormánynak nem volt más választása, mint hogy több pénzt nyomtasson, ami csak súlyosbította a problémát. A pénznyomtatás okozza az inflációt. Helytelen az inflációt önmagában áremelkedésnek tekinteni.

Ez valójában a valuta értékének vagy vásárlóerejének csökkenése. A pénz értéke csökken, ahogy a rendelkezésre álló összes dollár összege növekszik. Íme egy diagram, amely azt mutatja, hogy a pénznyomtatás az idők során az egekbe szökött.

(folyt. köv.)

HA TETSZETT A CIKK, KÉRLEK OSZD MEG MÁSOKKAL IS!